Nieuwsbrief

Verslag Lobbyreis Australie/Kanaky/Vanuatu PAK-FKMCPR

 

14/15 September 2010 Australie Brisbane

Voortgang Molukse strijd besproken met PAK-FKMCPR Australie:

PAK-FKMCPR Australie geeft aan dat de opdracht aan senior journalist en Australische correspondent T.Allard geslaagd is. Hij is afgereisd naar Maluku om een gesprek aan te gaan met verschillende gevangenen en de familie van Jusuf Sapakoly. Ook heeft hij verschillende journalisten de Free Maluku DVD toegestuurd. Het resultaat van deze actie is groot te noemen en heeft geresulteerd in de volgende zaken:

 

 

 

 • Uitzending van de mishandelingen die te zien zijn op de Free Maluku DVD in verschillende Australische media.

 • Artikelen in The Age en The Herald Times etc.

 • Een lobby bij de Australische regering welke heeft gezorgd voor een ferme veroordeling ten opzichte van Indonesie. Bovendien heeft Australie hierdoor de steun aan Detachement 88 in Maluku stopgezet. Een resultaat waar de donateurs van PAK-FKMCPR trots op mogen zijn. Niet alleen omdat Indonesie hierdoor miljoenen euros aan steun kwijt is geraakt maar ook omdat de veiligheid op de Molukken hierdoor wordt vergoot. 

 
15/22 September 2010 Kanaky

We zijn opgehaald door Kanakse activisten en vrienden van PAK-FKMCPR in Kanaky. De activisten hebben het volgende programma voorbereid: 
 •  

  Gesprek met de Parti Travailliste (Labour Party; grote Kanaakse politieke partij).
 •  

  Gesprek met de Union (Heeft een eigen krant en de leden zijn verspreid over alle eilanden van Kanaky).
 •  

  Gesprek met Amnesty International Kanaky.
 •  

  Bezoek aan het Melanesian Culture & Arts Festival wat tevens lobby grond is omdat we hier nieuwe contacten hebben opgedaan die weer nieuwe deuren hebben geopend.
De resultaten van het programma zijn de volgende:
 •  

  Een presentatie voor Parti Travailliste en de Union waarbij we meer dan 50 Free Maluku DVD’s hebben uitgedeeld en 2 Molukse vlaggen hebben overhandigd.
 •  

  Parti Travailliste heeft haar kantoor opengesteld voor Maluku waarbij we alle faciliteiten die ze tot beschikking hebben mogen gebruiken. (Denk hierbij aan internet, telefoon, kopieer machines etc.)
 •  

  Union is bereid om een facilitaire organisatie te zijn voor de Molukse lobby waarbij ze kunnen zorgen voor transport, slaapgelegenheid en eten en drinken voor Molukse lobbyisten, dansgroepen en bands.
 •  

  Een ballonenactie tijdens de opening van de Melanesian Culture & Artst Festival in de Molukse stijl.
 •  

  Een gezamelijk protest tegen de Franse organisatie COFAN die de Melanesian Culture & Arts Festival heeft georganiseerd. Dit omdat ze ons als Molukse delegatie niet wilden accrediteren, terwijl een Javaanse groep uit Jakarta wel werd toegelaten met een delegatie van 50 man.
 • Gezamelijke actie met de Union waarbij er een pamflet is verspreid aan alle bezoekers van het festival en aan alle delegaties. Op het pamflet is de terleurstelling en verbazing van de Union uitgesproken dat Maluku, West Papua en Oost Timor niet waren uitgenodigd. Dit terwijl de Javanen die verantwoordelijk zijn voor de dood van een half miljoen Melanesiers in de laatste 60 jaar wel een plekje kregen van de Fransen. Ook hebben we een kleine actie gevoerd tijdens het optreden van de Javanen zoals te zien is op de onderstaande foto’s.

   

 
festival
 

 

 
festival 
 
 
 
 • De intentie uitgesproken om in de nabije toekomst met beide partijen een MoU te ondertekenen om de hulp aan elkaar te formaliseren.
Al met al kunnen de resultaten gezien worden als een goed begin van de lobby.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
lobby 
 
 
Kanaky
 
22/30 September 2010 Vanuatu 
 
In Vanuatu hebben we onze contacten onderhouden waarbij we de relatie met de President van de Pacific Islands News Association Moses Stevens opnieuw hebben aangehaald. Moses kennen we al 5 jaar. In 2005 was hij nog een gewone journalist. Nu is hij in van de meest gerespecteerde personen binnen de Media in de hele Pacific. Ook is er de intentie uitgesproken om binnenkort een MoU te ondertekenen om wederzijdse hulp te formaliseren.