Nieuwsbrief

Politie provoceerde Molukkers PDF Print E-mail
Geschreven door Persvoorlichting PAK   
zondag, 10 oktober 2010 04:58

Bron: Ravage Digitaal 

 

DEN HAAG, 8 OKT 2010 – Door tijdens een vreedzame Molukse manifestatie voortdurend hinderlijk met helikopters en ME'ers aanwezig te zijn geweest, heeft de Haagse politie het aan zichzelf te danken dat manifestanten door het lint zijn gegaan.

Dat is de mening van de mensenrechtenorganisatie PAK-FKMCPR, waarvan leden donderdagmiddag aanwezig waren op de manifestatie Tifa Tjakalele op het Malieveld in Den Haag. Na afloop van de manifestatie kwam het tot een treffen tussen de politie en circa 150 manifestanten, waarbij uiteindelijk twaalf personen zijn gearresteerd.

"De politie gedroeg zich provocerend en agressief. Daarnaast heeft het ook
grote fouten gemaakt", meldt een woordvoerder van PAK-FKMCPR, die zich
vooral stoorde aan de enorme politiemacht die dicht op de circa 500
manifestanten stonden. Naast twee helikopters die hinderlijk boven de
manifestanten cirkelden, waren er meer dan 30 ME-busjes opgesteld, naast
de agenten in uniform.

Er werd een jonge demonstrant tijdens de manifestatie aangehouden door 20 à 30 agenten, waarbij de persoon tegen de grond werd gedrukt omdat hij een vlag aan een te dikke stok had hangen. "Het had ook anders gekund om duidelijk te maken dat een dikke stok niet wenselijk was. Een dergelijk
agressief optreden in het bijzijn van andere manifestanten is vragen om
problemen." De Molukse ordedienst had vervolgens de 
handen vol.

Tevens hadden de agenten die zich temidden van de manifestanten begaven, portofoons in gebruik die veel geluid veroorzaakten waardoor, in combinatie van het lawaai van de helikopters, de toespraken nauwelijks hoorbaar waren. Alsof de Haagse politie geen ervaring zou hebben met demonstraties. "Het vertrouwen in Politie Haaglanden is op dit moment even zoek. Dat is erg jammer", aldus 
PAK-FKMCPR
.

De woordvoerder van politie, en dus de landelijke media, kwam met een geheel eigen versie over het ontstaan van de relletjes. "Een groep van circa 100 tot 150 personen zocht na afloop van de manifestatie nadrukkelijk de confrontatie met politieagenten. Hierbij gooiden enkele jongeren met projectielen (o.a. stenen en vuurwerk) richting de politie."

Gedurende de manifestatie deden zich enkele kleine schermutselingen voor, aldus de politie. Bij één van deze incidenten wist één van de demonstranten een portofoon van een politieagent weg te nemen. Deze verdachte werd later op de dag aangehouden. Uit politieonderzoek op Rijksweg A12 bleek dat de ontfutselde portofoon in één van de vertrekkende bussen lag.

Molukse groeperingen vroegen met de manifestatie aandacht voor de mensenrechtenschendingen die volgens hen in Indonesië plaatsvinden. Directe aanleiding was het aangekondigde staatsbezoek van de Indonesische president Yudhoyono aan Nederland. Deze zegde het bezoek af, nadat de RMS een rechtszaak tegen hem had aangespannen waarmee diens arrestatie werd geëist. De Haagse rechtbank wees de eis af.

Mocht de Indonesische president in een later stadium toch naar Nederland komen, hoeft hij niet te rekenen op een ontmoeting met FC Twente-speler Denny Landzaat. De voetballer van Molukse afkomst kreeg een uitnodiging, maar wees die uit solidariteit voor zijn volk af. "Hoe kan ik met iemand aan tafel zitten die verantwoordelijk is voor de martelingen en gevangenisstraffen?", aldus Landzaat.

Laatst aangepast op zondag, 10 oktober 2010 04:58