Nieuwsbrief

Molukkers vragen aandacht Koningin tijdens opening Pasar Malam Besar PDF Print E-mail
Geschreven door Persvoorlichting PAK   
maandag, 11 oktober 2010 16:46

Capelle aan den IJssel, 21 mei 2008

Molukkers vragen aandacht Koningin tijdens opening Pasar Malam Besar

 

Op woensdag 21 mei 2008, vragen Molukse jongeren de aandacht van Koningin Beatrix voor de buitengewone hoge straffen tegen vreedzame Molukse activisten. Hare Majesteit de Koningin opent de 12-daagse Indische bazaar, dat op het Malieveld te Den Haag haar 50ste verjaardag viert. De Molukse jongeren staan vanaf 15.00 uur tegenover het Malieveld (Koningskade) om Hare Majesteit te verwelkomen. Tegelijkertijd staan voor de ingang van de Pasar Malam ook Papua’s om de Koningin te verwelkomen.

 

 

Koningin Beatrix

De jongeren vragen de aandacht van de Koningin, in de hoop dat zij haar regering kan overtuigen om  fermer en daadkrachtiger op te treden tegen de Indonesische overheid. Zodat de Nederlandse regering Indonesië aanzet haar wetgeving in lijn te brengen met de vigerende internationaalrechtelijke verplichtingen. En Indonesië dwingt de Universele Verklaring van de Mens te respecteren en ook te laten gelden in de Molukken. Zodat Molukkers hun mening mogen hebben en deze ook mogen uitten zonder 20 jaar de gevangenis ervoor in te gaan.

 

 

Hoge straffen

Sinds 29 juni 2007, het vlagincident met president Yudhoyono, zijn in de Molukken zijn tientallen burgers gearresteerd voor het uitten van hun mening. Meer dan 25 personen zijn inmiddels voor de rechter verschenen en hebben hoge gevangenisstraffen gekregen. Johannis Teterissa heeft zelfs levenslang gekregen voor het laten zien van de niet-erkende Zuid Molukse vlag aan de Indonesische president.

De straffen variëren van 15 tot 20 jaar gevangenisstraf en levenslang. Zo krijg je voor het hebben van 4 kleuren lappen stof, waar je Zuid Molukse vlaggen mee kunt maken, 17 jaar gevangenisstraf opgelegd. Dit is buiten alle proporties.

Onmenselijk

De Indonesische overheid valt elke keer terug op pure mensenrechtenschendingen, wanneer Molukkers een mening hebben die anders is dan die van de overheid. Op 31 maart zijn in het dorp Aboru willekeurige mensen opgepakt als onderdeel van een razzia op zoek naar verdachten. En zoals VN-rapporteur voor de Marteling Manfred Nowak schrijft in zijn rapport, gaan arrestaties vaak gepaard met mishandelingen. Zo ook met de 12 jongeren en ouderen uit Aboru. De jongste is een jonge knul van 23 jaar en de oudste was een oma van 75 jaar.

Vervolgacties

Na vandaag volgen nog meer acties om de mensenrechtenschendingen in Indonesië onder de aandacht te brengen. Deze acties zijn zoals alle voorgaande acties van Initiatiefgroep Capelle en Perintis Aksi Kilat (Moluks initiatief voor bliksemacties) ludiek en geweldloos.