Nieuwsbrief

Molukkers spreken schande over besluit bestuur Tweede Kamer PDF Print E-mail
Geschreven door Persvoorlichting PAK   
maandag, 11 oktober 2010 17:02

Molukkers spreken schande over besluit bestuur Tweede Kamer

Reis naar de Molukken gaat definitief niet door

Rotterdam, 03 oktober 2008

De mensenrechtenorganisaties Perintis Aksi Kilat (PAK) en de Foundation for Keeping Moluccan Civil and Political Rights (FKMCPR) spreken schande over het feit dat de Vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken niet naar de Molukken mag gaan tijdens het werkbezoek aan Indonesië. Terwijl andere overheidsfunctionarissen zoals ambassadepersoneel wel mag vliegen met binnenlandse vluchten. Ook minster Koenders is in december 2007 nog naar de Molukken geweest. Dit is het toppunt van hypocrisie. En dit pikt de Molukse gemeenschap niet. ‘Er is hier geen sprake van een zwarte lijst, maar van onwil.’

Ambassade vs Tweede Kamer

Beide organisaties vragen zich af wat het verschil is tussen functionarissen van de ambassade en Tweede Kamerleden. ‘Is het ambassadepersoneel minder dan de Tweede Kamer?’

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken ‘is het onvermijdelijk bij het uitvoeren van hun werk’ dat ambassadepersoneel gebruikt maakt van deze vliegtuigmaatschappijen. Maar ook voor de delegatie is het onvermijdelijk voor hun werk. Het is immers hun taak om de regering, dus Verhagen te controleren. Blijkbaar vindt de minister het minder belangrijk dat de Tweede Kamer naar de Molukken gaat, want dan zou hij tegen de lamp aan lopen.

Kritiek vanuit de ambassade

Ook Paulien Joel Parrera, een functionaris van de Nederlandse ambassade in Indonesië, vindt de hele zaak over de binnenlandse vluchten belachelijk.

Partijpolitiek

Beide mensenrechtenorganisaties vinden het maar partijpolitiek. Het CDA wil gewoon niet naar de Molukken gaan om haar minister te beschermen. Want die ontkent immers dat er mensenrechten worden geschonden in de Molukken. Want de SP en CU krijgen maar geen steun van het CDA. Ook de VVD wil graag naar de Molukken gaan. Overigens is Hans van Baalen onlangs zelf nog op de Molukken geweest en heeft gebruikt gemaakt van een binnenlandse vlucht.

Vertrouwen

De Molukse gemeenschap verliest op deze manier dat kleine beetje vertrouwen dat zij nog had in de overheid. Jarenlang wordt de Molukse gemeenschap niet serieus genomen. En dit was de laatste druppel die de emmer deed over.

Benefiet

Op 4 oktober hebben beide organisaties een benefietconcert en solidariteitsacties waarmee de Molukse gemeenschap haar bezorgdheid uit over de mensenrechtensituatie in de Molukken.

Perintis Aksi Kilat (initiatief voor bliksemacties) heeft het afgelopen jaar sinds het vlagincident in Ambon al meerdere vreedzame ludieke acties gehouden (o.a. bezetting eiland Hofvijver) en sluit nieuwe ludieke acties niet uit.