Nieuwsbrief

Onderzoek nodig naar dood Molukse activist PDF Print E-mail
Geschreven door Persvoorlichting PAK   
zondag, 10 oktober 2010 10:54

Bron: Amnesty International Nederland

 

14 september 2010 Amnesty wil dat de Indonesische regering een onderzoek instelt naar de dood van de 52-jarige Molukse activist Yusuf Sapakoly. In een gevangenis in Ambon waar hij verbleef werd hem medische noodhulp ontzegd. Kort daarna overleed hij door nierfalen.
Volgens lokale bronnen had Sapakoly al geruime tijd dialyse nodig voor zijn nierfalen, maar werd hem deze zorg steeds ontzegt door de leiding in de Nania gevangenis in Ambon. Sapakoly heeft ook geen goede verzorging gekregen voor de verwondingen aan zijn ribben die hij detentie had opgelopen.

 

De vader van vier kinderen werd in 2007 gearresteerd voor het assisteren van een groep van vreedzame politieke activisten die voor de ogen van de Indonesische president de "Benang Raja" vlag uitrolde, een symbool van onafhankelijkheid van Zuid-Molukken.

'Het niet verlenen van noodzakelijke medische zorg aan Yusuf Sapakoly heeft bijgedragen aan wrede, onmenselijke en vernederende behandeling door de gevangenisautoriteiten', aldus Donna Guest, Azië-Pacific directeur van Amnesty International.

'De Indonesische regering moet onmiddellijk een onafhankelijk, effectief en onpartijdig onderzoek instellen naar de beschuldigingen dat Yusuf Sapakoly medische verzorging is ontzegd.'

Lees verder in het Engelstalige persbericht.